Prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka – Szaflarska

Prof. dr hab. n. med. Teresa Jackowska

Prof. dr hab. n. med. Urszula Kaczmarek

Prof. dr hab. n. med. Janusz Książyk

Prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak – Kowalczyk

Dr hab. n. med. Dorota Szostak – Węgierek

 

Zbilansowana dieta oraz właściwy sposób odżywiania są warunkiem:

  • prawidłowego rozwoju i mineralizacji zawiązków zębów, co decyduje o podatności zębów na czynniki szkodliwe po ich ukazaniu się w jamie ustnej
  • zdrowia zębów wyrzniętych.

Dla uzębienia ważny jest więc zarówno ogólny stan odżywienia dziecka, jak i miejscowy metabolizm pokarmów przez bakterie znajdujące się w płytce nazębnej odkładającej się na powierzchniach zębów, wydzielanie śliny przez ślinianki i skład śliny.

Niniejsze niezależne opracowanie dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej jest efektem pracy grupy roboczej ACFF ds. żywienia.

Te treści mają pomóc w poszerzaniu wiedzy na temat zdrowia jamy ustnej. Zostały przygotowane przez eksperta, który wyraża swoje własne opinie i poglądy. Nie są one zamiennikiem profesjonalnej porady, diagnozy czy leczenia i mogą nie odzwierciedlać w pełni stanowiska firmy Colgate-Palmolive.
  • Język: Polski
  • Data rozpoczęcia: 2025-10-15 22:00:00

Dodaj komentarz

Some text some message..