Zaloguj się lub utwórz konto
Aby uzyskać dostęp do tego kursu i cieszyć się wszystkimi korzyściami, jakie oferuje nasza platforma, musisz się najpierw zalogować.
LogowanieNie masz konta? Możesz je utworzyć za darmo.
Utwórz kontoDlaczego warto utworzyć konto?
- Zyskujesz dostęp do stale rosnącej biblioteki kursów stomatologicznych obejmujących różne specjalizacje.
- Masz możliwość poszerzania wiedzy przy pomocy indywidualnie zaprojektowanych kursów.
- Udział w webinarach online zapewnia uzyskanie punktów edukacyjnych oraz certyfikatów ukończenia.
Zarejestruj się za darmo, to zajmie tylko chwilę!
Utwórz kontoProf. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka – Szaflarska
Prof. dr hab. n. med. Teresa Jackowska
Prof. dr hab. n. med. Urszula Kaczmarek
Prof. dr hab. n. med. Janusz Książyk
Prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak – Kowalczyk
Dr hab. n. med. Dorota Szostak – Węgierek
Zbilansowana dieta oraz właściwy sposób odżywiania są warunkiem:
- prawidłowego rozwoju i mineralizacji zawiązków zębów, co decyduje o podatności zębów na czynniki szkodliwe po ich ukazaniu się w jamie ustnej
- zdrowia zębów wyrzniętych.
Dla uzębienia ważny jest więc zarówno ogólny stan odżywienia dziecka, jak i miejscowy metabolizm pokarmów przez bakterie znajdujące się w płytce nazębnej odkładającej się na powierzchniach zębów, wydzielanie śliny przez ślinianki i skład śliny.
Niniejsze niezależne opracowanie dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej jest efektem pracy grupy roboczej ACFF ds. żywienia.

Dodaj komentarz