Żywienie jako filar profilaktyki próchnicy
Jednym z czterech filarów profilaktyki próchnicy jest odżywianie. Jakie błędy dietetyczne są popełniane w aspekcie choroby próchnicowej? Jaki jest wpływ sposobu i jakości odżywiania na stan uzębienia dzieci i młodzieży? Na te i na wiele innych pytań uzyskacie odpowiedź w wykładzie dr Piotra Rożniatowskiego.
Materiał edukacyjny pomoże:
- dowiedzieć się, jakie błędy dietetyczne są popełniane w kontekście profilaktyki choroby próchnicowej
- zrozumieć wpływ sposobu i jakości odżywiania na stan uzębienia dzieci i młodzieży
- poznać cztery filary profilaktyki próchnicy, ze szczególnym uwzględnieniem roli odżywiania
- uzyskać odpowiedzi na istotne pytania dotyczące związku między dietą a próchnicą
Ekspert

dr n. med. Piotr Rożniatowski
Więcej wykładów dr n. med. Piotr Rożniatowskidr n. med. Piotr Rożniatowski
Absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od roku 2017 specjalista pedodonta, od 2018 doktor nauk medycznych.
W praktyce prywatnej zajmuje się poprawą uśmiechu pacjentów poprzez stosowanie profesjonalnego wybielania zębów, leczenie protetyczne (korony, licówki), implantoprotetyczne (korony, mosty na implantach), cyfrowe projektowanie uśmiechu DSD, ze szczególnym uwzględnieniem stomatologii estetycznej.
Od początku pracy zawodowej zajmuje się także szeroko rozumianym leczeniem endodontycznym, leczeniem kanałowym pod mikroskopem, leczeniem reendodontycznym (ponowne leczenie kanałowe), mikrochirurgią endodontyczną (resekcje wierzchołków korzeni, wsteczne wypełnianie kanałów korzeniowych).
Dodaj komentarz